Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας στις 3 Νοέμβρη



Την Πέμπτη 3 Νοέμβρη το σωματείο μας (ΕΛΜΕ Λευκάδας) πραγματοποίησε μια μαζικότατη παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Λευκάδας. Οι εκπαιδευτικοί με την παρουσία τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην ανάλγητη στάση του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τις Ομάδες Προσανατολισμού της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Λ.Τ. Καρυάς, υπονομεύοντας την ίδια την ύπαρξη του σχολείου. O εκπαιδευτικός κόσμος απέδειξε πως διαθέτει υγιή κοινωνικά αντανακλαστικά μέσα στη μνημονιακή έρημο των τελευταίων ετών.
Η περίπτωση του Γυμνασίου Λ.Τ. Καρυάς αποτελεί απτό παράδειγμα και έκφανση της εξάρτησης της χώρας από τους τοκογλύφους-δανειστές και το ξένο κεφάλαιο. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  επιβάλλοντας την αντιδραστική πολιτική της εργαλειοθήκης του Ο.Ο.Σ.Α και των αντιλαϊκών συνθηκών της Ε.Ε, στο πλαίσιο  της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου που η ίδια ψήφισε, αθετώντας απροκάλυπτα όλες τις προεκλογικές  δεσμεύσεις της, εξαπολύει μια γενικευμένη επίθεση σε κάθε μορφωτική,  οικονομική και κοινωνικοασφαλιστική  κατάκτηση στο χώρο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για τα πιο στυγνά ταξικά μέτρα των τελευταίων 50 χρόνων,  που θα  οδηγήσουν σε λουκέτο τα περισσότερα επαρχιακά λύκεια  και θα  μετατρέψουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε προνομιακό χώρο φοίτησης αποκλειστικά και μόνο των οικονομικά ισχυρών. «Το νέο σχολείο» θα είναι το σχολείο των «συγχωνεύσεων»  που  θα λειτουργεί μόνο  στα μεγάλα αστικά κέντρα και μάλιστα κατηγοριοποιημένο, ανάλογα με τις κατευθύνσεις του και με κριτήριο τον αριθμό των μαθητών που συγκροτούν τα τμήματα,  αποκλείοντας, ουσιαστικά, πλήθος μαθητών από τη δεύτερη βαθμίδα, καθώς με τα αριθμητικά «όρια» που θεσπίστηκαν για τη συγκρότηση των ομάδων προσανατολισμού, πολλά επαρχιακά λύκεια θα κριθούν ακατάλληλα για τη συγκρότηση των εν λόγω τμημάτων και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αναγκάζοντας τους μαθητές (όσους το αντέχουν οικονομικά) να φοιτήσουν στα κεντρικά λύκεια των πόλεων και αποκλείοντας ένα άλλο μεγάλο μέρος τους από το δικαίωμα στη μόρφωση.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες συρρίκνωσης και εξαΰλωσης του κοινωνικού κράτους καταλαβαίνουμε ότι τα μικρά περιφερειακά σχολεία, όπως το Γυμνάσιο Λ.Τ. Καρυάς κινδυνεύουν με αφανισμό. Από πουθενά δεν συνάγεται ότι το κλείσιμο των μικρών σχολείων, που αποτελούν βασικό κύτταρο των τοπικών κοινωνιών, και η δημιουργία μεγάλων, απρόσωπων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά ορθή πρακτική. Μια τέτοια εξέλιξη είναι μόνο οικονομικά συμφέρουσα στο Κεφάλαιο.
Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Καρυάς δεν πρέπει να κλείσει! Η εμμονή του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη λειτουργία των Ομάδων Προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου αναδίνει ένα άρωμα αντιανθρωπιστικού μεσαιωνισμού. Αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χαλάσει σχολεία, εμείς οφείλουμε με τους αγώνες μας να φτιάξουμε σχολεία.
Συνάδελφοι, να υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο σχολείο! Αλληλέγγυοι, να συσπειρωθούμε στο σωματείο και να συμμετέχουμε στις δράσεις του.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου